Printer Friendly Version Расписани председнички избори @ 4 March 2020 01:06 PM

Председник Републике Србије Александар Вучић, у складу са Уставом Републике Србије, потписао је одлуку о расписивању избора за народне посланике. Избори су расписани за 26. април 2020. године.

Обавештавамо грађане Р.Србије који бораве или се тренутно налазе на конзуларном подручју Амбасаде Р.Србије Тунис, да имају право гласа на парламентарним изборима како је наведено у уводном параграфу.

Амбасада Р.Србије Тунис је у обавези да дан након расписивања избора започне са пријемом захтева за упис у бирачки списак података за бираче који желе да гласају у иностранству. У складу са законом о јединственом бирачком списку, захтеви ће се примати најкасније 5 дана од закључења бирачког списка, односно до поноћи 4ог априла по локалном времену у Р.Србији.

Лица која нису уписана у јединствени бирачки списак моћи ће да поднесу захтев како би били уписани. Обрасце са захтевом моћи ће да поднесу лично ДКПу путем маил-а, фах-а или електронски. Поред читко попуњеног обрасца неопходно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте издатих код надлежних органа у Р.Србији.

Држављани Р.Србије могу електронским путем проверити да ли су уписани у јединствени бирачки списак преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу, тј. следећег линка:

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Обавештење за бираче које имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на изборима за народне посланике Народне скупштине може се преузети у следећем линку:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslnike-narodne-skupstine/

или на сајту МСП РС.

Без обзира на врсту боравка у иностранству, Амбасада Р.Србије у Тунису примиће захтеве држављана Р.Србије који затраже да своје бирачко право искористе гласањем у датом ДКП, односно месту које је навео у захтеву. Такође, лица која туристички бораве на дан гласања у иностранству, могу да се пријаве.