Printer Friendly Version Блиски односи Србије и Туниса још од оснивања Покрета несврстаних земаља @ 11 July 2021 04:08 PM

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Туниса Сеифом Режебом.

Министар Селаковић је констатовао да су билатерални односи Србије и Туниса традиционално добри, пријатељски и без отворених питања.

Шеф српске дипломатије поручио је да је наша земља јасно опредељена за наставак политичког дијалога на највишем и високом нивоу и упутио је позив министру иностраних послова Туниса Отману Жерандију да посети Србију.

Селаковић је посебно подсетио на блиске односе у оквиру Покрета несврстаних земаља, где су водећу улогу имали председници Јосип Броз Тито и Хабиб Бургиба. Обавестио је саговорника о обележавању 60. годишњице Београдске конференције и првог самита несврстаних, и позвао да Тунис средином октобра у Београду представљају највиши званичници.

Министар је захвалио Тунису на доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова, као и на подршци у међународним организацијама.

Селаковић је истакао да је потребно оснажити економску сарадњу али и указао на потенцијале за даљи развој и јачање сарадње у областима пољопривреде, трговине, инфраструктуре, одбране, безбедности.