Printer Friendly Version Селаковић са градоначелником туниског града Мензел Бургибе @ 26 July 2022 09:23 AM

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са Селимом Храгом, градоначелником туниског града Мензел Бургибе.

Изразивши задовољство због потписивања Споразума о братимљењу између Бајине Баште и Мензел Бургибе, Селаковић је истакао да је билатерална сарадња наших двеју земаља веома добра, те да су односи Србије и Туниса пријатељски и искрени.

Шеф српске дипломатије је госту пренео очекивање да ће, у години када обележавамо 65 година дипломатских односа, две државе наставити да иду путем унапређења сарадње и даљег интензивирања политичког дијалога.

Министар је саговорника упознао са резултатима реформи у Србији и потенцијалима за унапређење сарадње двеју држава на свим нивоима, додавши да ће, у том смислу, од великог значаја бити очекивана посета шефа дипломатије Туниса Отмана Жерандија.

Град Мензел Бургиба се налази на крајњем северу Туниса у региону Бизерте, и за наш народ је од велике важности јер се у њему налази српско војничко гробље, на којем је у Првом светском рату сахрањено 1.790 наших војника, што га чини највећим српским гробљем на северу Африке.

Међу војницима сахрањеним у Мензел Бургиби били су припадници Дринске дивизије, Четвртог пешадијског пука „Стефан Немања“, који је имао седиште у Ужицу, а у чијем саставу су били војници из читавог Златиборског округа, укључујући и оне из Бајине Баште.

Министар Селаковић изразио је захвалност градоначелнику Мензел Бургибе на бризи државе Тунис и туниског народа за српске меморијале, и на неговању успомене на српске војнике страдале у Првом светском рату.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs